Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Grönkålspaj

Recept grönkålspaj
Recept grönkålspaj Foto: Christina Sundien

Grönkål är både nyttigt och gott, och passar fantastiskt bra i paj. Dessutom kanske det finns rester kvar efter julbordet? Med den här kikärtsbaserade degen får du ett mer proteinrikt pajskal. Använda laktosfria mejeriprodukter så passar receptet även för laktosintoleranta.

Ingredienser. Grönkålspaj

Portioner: 6–8 port (blir 1 form)

Pajskal:
300 g kokta kikärtor
30 g neutral kokosolja
45 g mandelmjöl
1 krm salt
2 tsk fiberhusk (se faktaruta)

Fyllning:
300 g färsk grönkål
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
30 g smör
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk salt
svartpeppar
75 g riven smakrik ost, t ex västerbottensost eller lagrad prästost
till servering:
blandad sallad
rostade pinjenötter

1. Mixa alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare till en jämn och ganska fast deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.

2. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 175 grader i ca 15 minuter, och låt svalna något innan du fyller det och gräddar det igen med fyllning.

3. Skär bort de grova stjälkarna på grönkålen. Strimla grönkålen och finhacka löken och vitlöken.

4. Stek grönsakerna i smöret tills löken mjuknat. Lägg de stekta grönsakerna i pajskalet.

5. Vispa samman ägg, grädde, salt och lite svartpeppar. Häll äggstanningen över grönsakerna och avsluta med osten.

6. Grädda i 30–40 minuter på 175 grader, tills äggstanningen är fast.

7. Låt pajen vila 20 minuter efter att den kommit ur ugnen. Servera gärna med en blandad sallad, toppad med rostade pinjenötter.