Köp fet och stor salt sill, gärna ur tunna. Tänk på att sillen kan variera i sälta när du ska vattna ur den. Har man inte tid eller lust att göra sillen från grunden kan man använda inläggningssill (då slipper man vattna ur sillen) eller 5-minuterssill (då kan man lägga den direkt i såsen).
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-03 23:03
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grundrecept-inlagd-sill/
Grundrecept inlagd sill
1. Skölj först sillen i kallt vatten och låt den sedan ligga i vatten i kylen i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden, då går urvattningen fortare. Lite sälta ska finnas kvar i sillen.
2. Skala och skär morot och rödlök i skivor. Skiva purjolöken. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, peppar och lagerblad. Låt lagen svalna och lägg i morot, rödlök och purjolök. Eller rör ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig). Ställ lagen i kylen.
3. Slå den riktigt kalla lagen över sillen och se till att den täcker ordentligt. Låt sillen ligga i lagen i kylen i minst 1 dygn. Den håller sig sedan i upp till 1 vecka i kylen.