Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grundrecept-inlagd-sill/

Recept

Grundrecept inlagd sill

Köp fet och stor salt sill, gärna ur tunna. Tänk på att sillen kan variera i sälta när du ska vattna ur den. Har man inte tid eller lust att göra sillen från grunden kan man använda inläggningssill (då slipper man vattna ur sillen) eller 5-minuterssill (då kan man lägga den direkt i såsen).

1. Skölj först sillen i kallt vatten och låt den sedan ligga i vatten i kylen i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden, då går urvattningen fortare. Lite sälta ska finnas kvar i sillen.

2. Skala och skär morot och rödlök i skivor. Skiva purjolöken. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, peppar och lagerblad. Låt lagen svalna och lägg i morot, rödlök och purjolök. Eller rör ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig). Ställ lagen i kylen.

3. Slå den riktigt kalla lagen över sillen och se till att den täcker ordentligt. Låt sillen ligga i lagen i kylen i minst 1 dygn. Den håller sig sedan i upp till 1 vecka i kylen.