Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grundrecept-sju-sorters-kakor/

Recept

Grundrecept sju sorters kakor

Rätta artikel

I degassistent: Lägg alla ingredienser utom vattnet i degskålen. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite vatten i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg.
Låt degen vila ca 30 minuter i kyl.

För hand: Häll ut mjölet på arbetsbänken. Gör en grop i mitten och tillsätt socker och smör. Nyp ihop till smulor. Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ev lite vatten och följ i övrigt receptet ovan.

FINSKA PINNAR
1. Rulla ut 1/7 av degen till en rulle i ungefär ett fingers tjocklek. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över pärlsocker och hackad sötmandel.
2. Skär ut ca 30 pinnar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.

KANELKAKOR
1. Rulla ut 1/7 av degen till en rulle i ungefär en tummes tjocklek. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över malen kanel och strösocker.
2. Platta till rullen lätt och skär ut sisådär 25 kakor på snedden. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.

MINI-JITTERBUGGARE
1. Kavla ut 1/7 av degen till en ca 30x15 cm stor rektangel mellan två smörpapper. Dra bort det övre pappret.
2. Vispa 1 äggvita riktigt hård. Tillsätt 1 dl socker och vispa tills smeten är fast och blank. Bred ut hälften av smeten på mördegen.
3. Rulla ihop från långsida till långsida, det går lättast att med hjälp av det undre pappret försiktigt putta på, på samma vis som när man rullar ihop en rulltårta.
4. Lägg rullen i frysen ca 30 minuter. Skär den i 1½ cm breda skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på plåten.
(Om du vill kan du göra maränger av den resterande äggvitesmeten.)

TOSCAPINNAR
1. Kavla ut 1/7 av degen till en 20x15 cm stor rektangel. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form.
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa i socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut. Tillsätt mandeln.
3. Fördela smeten på degen och grädda i 175 grader mitt i ugnen, 15–20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
4. Låt svalna. Halvera kakan på längden och skär den sedan i ca 20 pinnar.

SCHACKRUTOR
1. Dela 1/7 av degen i 2 jämnstora bitar. Arbeta in 1 msk kakao
i den ena degen.
2. Rulla ut var och en av deg­bitarna till två jämnlånga rullar i ca ett lillfingers tjocklek. Lägg ihop de fyra rullarna till en längd.
3. Skär ut ca 7 mm breda skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
4. Den som är riktigt pillig gör 9 supersmala längder och lägger ihop dem varannan vit, varannan brun 3x3 till en längd. Gör som ovan men skär dem i tunnare skivor och minska därför gräddningstiden något.

BRYSSELKEX
1. Rulla 1/7 av degen till en rulle, ca 2½ cm tjock. Pensla den med lätt uppvispad äggvita.
2. Rulla den i strösocker som blandats väl med lite röd hushållsfärg.
3. Skär i ca 1½ cm breda skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen, ca 10 minuter.

KARDEMUMMALÖV
1. Kavla ut 1/7 av degen tunt (ca 4 mm). Pensla den med lätt uppvispad äggvita. Strö över nystötta kardemummakärnor och pärlsocker.
2. Stansa ut löv eller hjärtan och lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen, ca 10 minuter tills de har fått lite färg.