Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Gubbröra med löjrom på smörstekt rågbröd

Foto: Alexander Mahmoud

Klassisk gubbröra som här har fått lyxig toppning med löjrom. Gubbröran går bra att göra en dag i förväg.

Ingredienser. Gubbröra med löjrom på smörstekt rågbröd

Cirka 8 portioner
1 stor röd lök
25 gram smör
7 hårdkokta ägg
100 g ansjovisfiléer + 1 tsk av spadet
1 msk kaviar
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
1 krm nymald svartpeppar
Till servering:
8 skivor danskt rågbröd
2 msk smör
150 g löjrom
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad rödlök

1. Skala och finhacka rödlöken. 
2. Bryn smöret i en kastrull tills det är brunt och doftar nötigt.
3. Skala och finhacka äggen.
4. Låt ansjovisen rinna av, spara cirka 1 tsk av spadet. Finhacka filéerna.
5. Rör ihop alla ingredienser, även spadet.
6. Vid servering: Skär rågbrödet i grova skivor, stek dem frasiga i smör. Servera gubbröran på brödet med en rejäl klick löjrom på toppen och rikligt med hackad gräslök och rödlök.