Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hakan-johanssons-snabba-pizzadeg/

Recept

Håkan Johanssons snabba pizzadeg

Det här är ett recept på deg som passar om du vill göra pizza samma dag som du gör degen. Den innehåller mer jäst för att den ska jäsa fortare och för att bottnen ska bli krispig.

1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.

2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja.

3. Forma bullar: Ta en degbit i ena handen och håll den andra handen under som ett stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.

4. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och jäs 2 timmar i rumstemperatur.

5. Lägg en degbit som har jäst färdigt på väl mjölat bord. Platta till och dra varsamt ut den med båda händerna, från mitten av degen och utåt. Vänd på bottnen då och då, och fortsätt platta till och dra ut den tills bottnen är så tunn som du vill ha den. Gör likadant med resten av degbitarna. Jag tycker bottnarna blir bäst när de är 30–35 centimeter i diameter.