Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hallonkvass-med-honung/

Recept

Hallonkvass med honung

Foto: David Back

Kvass tillverkas traditionellt av gammalt rågbröd som får jäsa i vatten med olika smaksättningar. Drycken är vanlig i Ryssland, Polen och de baltiska staterna. Detta är en mild och lite sötaktig kvass som passar till mat eller som törstsläckare i stället för ett glas saft. Smaksättningen kan varieras i all oändlighet, men för att få ett bra resultat är det viktigt att använda honung av god kvalitet.

Rätta artikel

1. Skölj myntan och de färska hallonen.
2. Häll vattnet i en glasburk (minst 0,75 liter) med gummiring och snäpplock.
3. Tillsätt honung och stäng locket. Skaka burken tills honungen löser sig. Om honungen är mycket hård kan man vänta tills den mjuknar av vätskan och skaka burken efter några timmar i stället.
4. Lägg i hallon, citron- eller limesaft och mynta och stäng locket.
5. Fermentera kvassen i rumstemperatur i 2–3 dygn.
6. Sila drycken och kyl den innan servering.
Kolsyrad kvass:
Sila kvassen och häll upp i en 0,5 liters petflaska. Låt stå i rumstemperatur i ytterligare 1–2 dygn. Känn på flaskan efter 24 timmar, om flaskan fortfarande känns mjuk ska den fermentera längre. Om flaskan inte ger efter för tryck har kolsyra bildats och fermenteringen är klar.