Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hartorkad-knaprig-anka-med-oliver-och-vinsas/

Recept

Hårtorkad knaprig anka med oliver och vinsås

Foto: Fredrik Funck

Det här receptet har italienska förlagor och kan även appliceras på kyckling. Såsen kan varieras på många vis: citron kan bytas ut mot apelsin, rosmarin mot salvia eller timjan, vitt vin mot rött.

1. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Ta ut eventuellt inkråm (och använd till något annat). Doppa ner ankan och låt sjuda ett par minuter. Fiska upp den och låt den svalna.
2. Blanda rosmarin, salt och svartpeppar i en mortel och stöt grovt.
3. Torka ankan med hushållspapper. Blås den sedan noga med hårtorken på högsta effekt nära skinnet tills detta är snustorrt. Det tar cirka 5 minuter.
4. Värm ugnen till 225 grader (varmluft 210 grader). Gnid in fågeln med kryddblandningen runtom. Sätt in ankan i ugnen på ett galler över en långpanna och låt steka i cirka 25 minuter tills fågeln fått fin färg.
5. Sänk värmen till 175 (varmluft cirka 160). Stek den i ytterligare 75-90 minuter tills ankan fått fin djup färg och önskad stekgrad. Använd gärna stektermometer (55 grader ger rosa kött, 60–65 genomstekt, om man räknar in att fågeln ska vila efteråt).
6. Ta ut fågeln ur ugnen och låt vila i en halvtimme under folie. Vispa ur skyn från långpannan ner i en kastrull med buljong. Skeda bort fettet (det blir många skedar!) och blanda ½ dl av fettet med 2 matskedar vetemjöl (spara resten). Blanda ner denna redning i skyn, tillsätt buljong, vin, soja, chili, vitlök och citron och låt sjuda till såsen tjocknar.
7. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Sjud försiktigt vidare i tio minuter. Smaka av med peppar, citron och salt.
8. Servera ankan hel på fat med oliver, sås och kokt skalpotatis. Tranchera vid bordet med vass kniv och stekgaffel.