Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hasselbacks-med-chili-on-top/

Recept

Hasselbacks med Chili on top

Foto: Beatrice Lundborg

Den svenska uppfinningen hasselbackspotatis är rätt så känd i Storbritannien. Här har jag influerats av Nigella Lawsons version av ”Hasselbacks” och använder småpotatis samt lägger till olivolja. Inte så dumt, inte så dumt alls.

1. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor men inte helt igenom. Det är praktiskt att lägga potatisarna mellan två skärbrädor som stoppar kniven.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisarna med den skurna sidan uppåt i en ugnsfast form. Pensla dem med olivolja.
3. Låt dem steka i mitten av ugnen i 40-45 minuter tills de är mjuka och har fått fin färg. Efter halva tiden, ta ut formen och klicka på smöret.
4. Ta ut potatisen och strö över flingsaltet. Toppa med varm chiligryta (chili on top) eller någon av de andra toppningarna i de övriga recepten här.

Chili on top:
Det här är förvisso ett långkok. Men ett kortvarigt sådant. Bitarna är små från början så de kokar sönder rätt kvickt. Vilket är perfekt för en chili som ska serveras som toppning.
1. Putsa bort fett och bindväv från köttet och skär det i 1 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Låt stå och dra minst en kvart.
2. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna i olivolja och smör tills de blir fint brynta runtom. Lägg köttbitarna i en rymlig gryta allt eftersom.
3. Fräs lök, vitlök och jalapeño i tre–fyra minuter i stekpannan tills bitarna mjuknar. Tillsätt svartpeppar, paprikapulver, spiskummin och mejram. Fräs i någon minut. Ös ner allt det frästa i grytan.
4. Tillsätt också tomatkrosset, paprikorna (hela), vinägern och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 1 timme.
5. När köttet börjar bli trasigt tar man av locket på grytan och låter alltsammans sjuda så att bara lite vätska återstår. Smaka av med salt. Servera som toppning till någon av potatistyperna, till exempel hasselbackspotatis.