Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hasselnotsmousse/

Recept

Hasselnötsmousse

Hasselnötsmousse. Foto: Marie Mandelmann

Non plus ultra*. Att servera en hasselnötsmousse är i vårt tycke ett av de allra bästa sätten att runda av en riktig festmåltid. Moussen kan med fördel göras i ordning – och provsmaskas – dagen före. 

Rätta artikel

1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160). Ugnsrosta hasselnötterna på en plåt i 7 minuter.

2. Lägg dem sedan i en kökshandduk och massera bort skalet. Mixa nötterna ganska fint i en matberedare, men spara några till serveringen.

3. Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en rostfri bunke. Sätt bunken ovanpå en kastrull med kokande vatten (vatten­bad) och värm tills chokladen smälter. Vispa i äggulorna till en slät kräm och rör i de mixade hasselnötterna och florsockret. Låt kallna men rör lite då och då.

4. Vispa grädden och vänd ner den i chokladen så att allt blandar sig. Häll upp eller spritsa ner moussen i något fint som du vill servera den i. Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

5. Strössla över lite hackade hasselnötter och servera med en klick vispad grädde.

* Det latinska begreppet ne plus ultra används i dag i betydelsen ”perfektion” men stod tidigare för ”den yttersta gränsen/inget bortanför”.