Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/helgrillad-kyckling-pa-ortbadd/

Recept

Helgrillad kyckling på örtbädd

Att laga en hel kyckling på grillen är egentligen inte svårt om man förbereder sig ordentligt. Och resultatet kan bli formidabelt. För att alla delar av en hel kyckling ska smaka gott är det rekommendabelt att rimma hela fågeln i saltlake, alltså saltvatten. Ett snabb-alternativ till detta är att noga gnida in fågeln med salt någon halvtimme innan den ska grillas. Rimning i lake ger dock det saftigaste och jämnaste resultatet. De blötlagda örtkvistarna ger extra rökörtig arom. Välj din favoritört.

1. Koka upp ingredienserna till saltlaken. Låt kallna.

2. Lägg ner kycklingen i saltlaken. Se till att hela fågeln är under ytan. Låt stå i kylskåp i 12 timmar.

3. När kycklingen rimmats färdigt, låt den rinna av i ett durkslag.

4. Lägg örtkvistarna i blöt i en halvtimme.

5. Knyt ihop fågelns ben med bindgarn (hushållssnöre). Vrid vingspetsarna in under fågeln.

6. Placera kol eller briketter på ena sidan av grillen och låt brinna tills de färgats gråa.

7. Placera fågeln på sidan utan kol. Sätt på locket och stek den i cirka 1 ½ timme på låg, indirekt värme, tills den fått 75 graders innertemperatur. Tillsätt nya briketter en gång under grillningen.

8. Pensla fågeln ett par gånger med rödvinsglazen (se recept) den sista halvtimmen.

9. Låt kycklingen vila i cirka 10 minuter. Skär upp den och servera. Gärna med tomatpotatis (se receptlänk nedan).

Tillhörande recept:
Tomatpotatis