Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/helstekt-blomkal-med-kapris-salvia-citron-och-brynt-smor/

Recept

Helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör

Foto: Charlie Drevstam

Blomkål är en av de grönsaker som lämpar sig bäst att helsteka. Smakmässigt innehåller den många kontraster: du får den brynta smaken i det yttre lagret, den ångade bakade smaken i mitten och en spänstig superkrispig textur i mitten. Använd till kött och fisk, kokt som stekt. Funkar även som mellanrätt och då behövs inga komplement.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela huvudet med 100 g smör. Salta.

3. Baka mitt i ugnen 10 minuter. Sänk värmen till 150 grader och baka ytterligare 40 minuter tills blomkålen är brynt på utsidan.

4. Smält 150 g smör i en liten kastrull och bryn det. Lägg i salvian när smöret tystnat, stek 20 sekunder. Tillsätt kapris och citronjuice. Smaka av med salt och servera till blomkålen.