Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/helstekt-blomkal-med-kapris-salvia-citron-och-brynt-smor/

Recept

Helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör

Foto: Charlie Drevstam

Blomkål är en av de grönsaker som lämpar sig bäst att helsteka. Smakmässigt innehåller den många kontraster: du får den brynta smaken i det yttre lagret, den ångade bakade smaken i mitten och en spänstig superkrispig textur i mitten. Använd till kött och fisk, kokt som stekt. Funkar även som mellanrätt och då behövs inga komplement.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela huvudet med 100 g smör. Salta.

3. Baka mitt i ugnen 10 minuter. Sänk värmen till 150 grader och baka ytterligare 40 minuter tills blomkålen är brynt på utsidan.

4. Smält 150 g smör i en liten kastrull och bryn det. Lägg i salvian när smöret tystnat, stek 20 sekunder. Tillsätt kapris och citronjuice. Smaka av med salt och servera till blomkålen.