Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/helstekt-kyckling-med-bearnaisesas-farsk-vitlok/

Recept

Helstekt kyckling med bearnaisesås & färsk vitlök

Bild: Foto: Beatrice Lundborg

Jag gillar metoden att låta kycklingen serveras med en sås som inte baseras på steksaft från kycklingen. På det viset kan man låta kycklingen behålla sina egna safter. Det gör man genom att först steka i hög temperatur och sedan i låg.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra kycklingen, inuti och utanpå. Det blir bara godare om saltet får dra in lite i kycklingen.

2. Placera kycklingen på en smord långpanna eller en ugnsfast form på ugnens lägsta fals. Låt kycklingen steka i 20 minuter.

3. Sänk temperaturen till 125 grader (medan kycklingen står kvar) och stek i ytterligare cirka 35-40 minuter. Efter det ska kycklingen ha fått fin färg och vara nästan genomstekt.

4. Ta ut kycklingen och låt den vila med lite aluminiumfolie över sig. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att skära försiktigt i den nära lårbenet för att se att inga delar är röda.

5. Servera med bearnaisesås, grönsallad, kokta vitlökar och kokt eller stekt potatis.

Kronstams vintips:
2005 Castello di Fonterutoli (nr 32130, 289 kr) kommer från Toscana och är utan tvekan italiensk vindesign i den högre skolan. Det kostar förstås, men är värt vartenda öre och mer därtill. Är du inte beredd att satsa på det skräddarsydda, så finns det goda konfektionsviner också. Prova då 2007 Montepulciano d’Abruzzo (nr 2337, 56 kr) eller 2006 Musella Valpolicella Supoeriore (nr 6010, 99 kr).

Recept ur artikeln "Mat med stil" - Jens Linder pratar mode och mat med Susanne Ljung.