Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hoeldad-torsk-med-brynt-smor-och-rostad-potatis/

Recept

Höeldad torsk med brynt smör och rostad potatis

Foto: Haarala Hamilton

Höeldning är ett kul sätt att laga mat på och det ger maten en trevlig smak av öppen eld. Se till att höet är riktigt torrt. Servera torsken med rosépepparinlagd gurka och misorostad potatis.

1. Gnid in fiskbitarna med saltet och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.
2. Förvärm ugnen till 175 grader. Blanda 100 gram av det mjuka smöret med misopastan. Lägg potatisarna i en långpanna och klicka på misosmöret. Ugnsrosta i cirka 30 minuter – rör om var 10:e minut – tills de är genomstekta. Ställ åt sidan. Sänk ugnen till 125 grader.
3. Med hjälp av en mandolin, skiva gurkan tunt och blanda den med florsockret, ättika, rosépeppar och dill. Ställ åt sidan.
4. Torka fisken med pappershandduk, sprid ut bitarna på ett eldfast fat med skinnsidan upp. Klicka på det återstående mjuka smöret. Ugnsstek i cirka 30 minuter, tills innertemperaturen är 54 grader. Har du ingen stektermometer, skär ett snitt i den tjockaste delen av fisken: köttet ska vara vitt och helt genomstekt.
5. Ta ut fisken från ugnen och placera fatet någonstans där det är säkert att antända det. Täck fisken med höet och tänd eld på det. Se till att allt hö brinner upp. Borsta bort askan och ta bort fiskskinnet. Servera med den misorostade potatisen, gurkan och brynt smör.