Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hostsallad-med-flask-och-rod-misosas/

Recept

Höstsallad med fläsk och röd misosås

Foto: Fredrik Funck

Detta är en så enkel, men smaskig sallad som kan serveras som lunch med bröd eller som en förrättscocktail. Det går att använda färdigrökt sidfläsk, som ofta säljs i bit i affären. Men om man lägger det två timmar på låg värme i ugnen blir smaken mycket rikare och konsistensen underbart eftergiven.

1. Värm ugnen till 125 grader (115 varmluft). Lägg fläskbiten i en ugnsfast form med svålen uppåt. Låt stå i två-tre timmar tills fläsket blivit genommjukt. Låt svalna. Dra av själva svålen (den ska inte användas). Detta kan göras dagen innan serveringen.
2. Blanda alla ingredienserna till såsen. Ställ kallt. Smaka av efter en stund.
3. Riv salladsbladen i mindre bitar och lägg på ett uppläggningsfat. Klyv tomaterna. Halvera äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i småbitar. Skär bort yttersta svålen (om du inte redan gjort det) och skär resten av fläsket i småbitar.
4. Blanda fläsk, sås, tomater och äpple med såsen. Lägg upp på salladsbladen. Servera.
Tips: Den som så vill kan lägga till klyftor av kokta ägg, bitar av rostade, skalade kastanjer, finskuren färsk gurka, kapris och finhackad persilja.