Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/indisk-korma-med-blomkal-och-artskott/

Recept

Indisk korma med blomkål och ärtskott

Foto: Lennart Weibull

Hemligheten här stavas smör. Mycket smör. Och en del grädde också ... En mild och fyllig gryta med blomkål och groddade sojabönor. Toppa med krispiga ärtskott.

1. Koka sojabönsgroddarna i 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av.
2. Skala och finhacka löken. Ansa blomkålen. Spara blasten, finstrimla den och lägg åt sidan. Skär blomkålen i små buketter.
3. Stöt kardemumman fint i en mortel.
4. Smält smöret i en stor stekpanna. Fräs lök, kardemumma och spiskummin i 2–4 minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under omrörning i cirka 5 minuter.
5. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl, kokos, sojabönor och blomkålsblast. Låt koka i cirka 2 minuter.
6. Rör ner yoghurten och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Toppa med ärtskott. Servera gärna grytan med naanbröd, picklad lime eller mango chutney, turkisk yoghurt och basmatiris.

Så groddar du sojabönor
Sojabönan är baljväxternas proteinvärsting med hela 34 procent protein. Koka alltid sojagroddar i minst 15 minuter. Detta för att ta bort trypsininhibitorer som kan hämma proteinupptaget. Sojabönor säljs i vanliga matbutiker. Grobarheten varierar mellan olika märken, prova dig fram.
Blötläggning: Minst 12 timmar. Sojabönorna kan blötläggas i upp till ett dygn.
Groddning efter blötläggning: cirka 5 dygn.
Mängd groddar: 70 gram (1 dl) sojabönor ger cirka 200 gram (4 dl) groddar.