Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/indiskt-yoghurtlamm/

Recept

Indiskt yoghurtlamm

Foto: Thomas Karlsson

Jag har blivit så förtjust i anglo-indiska grytor där man kokar in yoghurten (och kryddorna i den) tills köttet blir laddat med härliga aromer och saftighet. Kryddningen brukar jag variera. Ibland lägger jag till lite garam masala eller sätter till lite färsk ingefära eller finhackad grön chili.

Rätta artikel

1. Putsa bort senor från köttet och skär det i kuber, cirka 3 centimeter stora. Lägg ner i en rymlig fryspåse.
2. Stött kardemumma och chili i en mortel tillsammans med saltet. Blanda detta med resten av kryddorna och yoghurten. Skeda ner marinaden i fryspåsen med köttet. Blanda noga. Knyt om. Förvara i kylskåpet över natten.
3. Dagen efter, i en rymlig gryta, fräs löken på låg värme i ghee eller smör tills bitarna blir mjuka, genomskinliga och doftar gott. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare några minuter.
4. Lägg ner köttet (med marinad och allt) i grytan. Häll på buljong och vatten. Låt köttet sjuda på låg värme i en timme under lock. Ta sedan av locket och låt grytan sjuda en halvtimme till, så att såsen kokar in i köttet. Slutresultatet ska inte vara en gryta med mycket spad, utan mer som ett slag smakrikt, saftigt, inkokt kött.
5. Servera med basmatiris och morötter i satsumas-yoghurt.