Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/inkoka-grilla-lok-och-blomkal/

Recept

Inkoka & grilla: lök och blomkål

Foto: Beatrice Lundborg

Att i förväg koka grönsaker i buljong (eller miso) är en alltför okänd metod. Den ger dels mjuka råvaror som kan snabbgrillas, dels en fylligare smak. Här kan man experimentera mycket. Lägga till sina favoritkryddor, pytsa i någon deciliter vitt vin, byta buljongen mot miso. Förkokningen kan ske flera timmar innan grönsakerna ska grillas.

Rätta artikel

1. Koka upp buljong, lök och kryddor. Förbered grönsakerna (skölj, skala, ansa). Klyv blomkålen i fyra klyftor. Skala lökarna.
2. Lägg ner grönsakerna och låt dem sjuda tills de blivit lite mjuka. För blomkålsklyftorna tar detta cirka 10 minuter och för löken tar det cirka 8 minuter.
3. Trä lökarna på spett. Grilla på medelhög till hög direkt värme utan lock. Servera lökarna med smör eller olivolja och salt, blomkålen med malidzano och lite överströdd persilja.
Tips: Andra grönsaker som passar att förkoka är jordärtskocka, persiljerot, majrova, svartrot, palsternacka, morot och andra rotfrukter, men även tjock sparris, blekselleri, kålrabbi och fänkål. Kokspadet kan sparas och användas till sås eller soppa.