Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/inkokt-roding/

Recept

Inkokt röding

Inkokt, kall fisk är en riktig klassiker. Det är en praktisk bjudrätt eftersom den går att förbereda. Den kan serveras till exempel med potatis, pressgurka och majonnäs eller skarpsås. I ”Prinsessornas kokbok” ska den garneras med små rundlar av hårdkokt äggvita och en korg – gjord av en citron – fylld med färsk persilja. Men det hoppar vi över här.

1. Sätt ugnen på 150 grader. Koka ihop ingredienserna till lagen under lock, cirka 15 minuter.

2. Lägg fisken i en vid ugnsfast form med höga kanter och sila lagen försiktigt över. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ i ugnen och tillaga 10–15 min och låt fisken sedan svalna något i spadet.

3. Lyft över fisken på serveringsfat och ta bort skinnet innan den svalnat helt. Ställ kallt. Spara spadet.

4. Gelé: Lägg gelatinbladen i lite vatten och låt svälla 5 minuter. Lägg gelatinbladen i en liten kastrull och värm på svag värme tillsammans med lite fiskspad tills de har smält. Blanda med ½ liter fiskspad.

5. Garnera fisken med citron- och gurkskivor. När gelén börjar tjockna: häll den försiktigt över fisken så att den får en blank yta. Blir det gelé över kan den hackas och användas som garnering runt om. Ställ kallt till servering.