Inkokt, kall fisk är en riktig klassiker. Det är en praktisk bjudrätt eftersom den går att förbereda. Den kan serveras till exempel med potatis, pressgurka och majonnäs eller skarpsås. I ”Prinsessornas kokbok” ska den garneras med små rundlar av hårdkokt äggvita och en korg – gjord av en citron – fylld med färsk persilja. Men det hoppar vi över här.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 22:20
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/inkokt-roding/
Inkokt röding
1. Sätt ugnen på 150 grader. Koka ihop ingredienserna till lagen under lock, cirka 15 minuter.
2. Lägg fisken i en vid ugnsfast form med höga kanter och sila lagen försiktigt över. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ i ugnen och tillaga 10–15 min och låt fisken sedan svalna något i spadet.
3. Lyft över fisken på serveringsfat och ta bort skinnet innan den svalnat helt. Ställ kallt. Spara spadet.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i lite vatten och låt svälla 5 minuter. Lägg gelatinbladen i en liten kastrull och värm på svag värme tillsammans med lite fiskspad tills de har smält. Blanda med ½ liter fiskspad.
5. Garnera fisken med citron- och gurkskivor. När gelén börjar tjockna: häll den försiktigt över fisken så att den får en blank yta. Blir det gelé över kan den hackas och användas som garnering runt om. Ställ kallt till servering.