Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/inlagd-gos-med-knipplok-och-dill/

Recept

Inlagd gös med knipplök och dill

Längre tillbaka la man in många fler fisksorter – inte bara sill och strömming – i ättikslag. Inlagd sik var till exempel vanligt på Norrlandskusten. Här har jag använt gös på samma vis. Krossa gärna kryddorna lite i en mortel innan de läggs

1. Skinna och filea fisken om den är hel. Varva salt och fiskfiléer i en skål. Täck och ställ kylen över natten.

2. Blanda vatten, ättikssprit, socker, pepparkorn, dillfrön, korianderfrön och dillstjälkar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. Dra av från värmen och låt svalna och ställ in i kylen.

3. Nästa dag, lyft upp fiskarna och skölj bort saltet från dem. Låt dem rinna av i en sil eller durkslag.

4. Skär fisken i små bitar. Skiva löken med blast och allt och hacka dillen. Varva fisk, lök och dill i en burk eller kruka. Fiska upp dillstjälkarna ur lagen och häll den över fisken så att den täcks. Sätt på lock och låt stå kallt över natten.

5. Servera med smör och bröd, gärna tunnbröd, som förrätt, mellanmål eller del av ett sillbord. Eller servera avrunnen med varm kokt potatis och gräddfil som en lätt lunch. Håller minst fyra dagar i kylskåp.