Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/inlagd-grillad-paprika/

Recept

Inlagd grillad paprika

Inlagd grillad paprika. Foto: Simon Bajada

Grillad paprika passar till det mesta – i sallad, till pasta eller på pinchos. Även om det inte är så vanligt att odla paprika i svenska trädgårdar har även paprikan en säsong, inte minst prismässigt. Detta recept är bra att plocka fram när du hittar billig paprika i affären eller på marknaden. Jag har gjort receptet på röd paprika eftersom jag gillar den söta smaken, men det fungerar självklart med alla paprikasorter. Gör en av varje och prova vilken som blir din favorit.

Rätta artikel

1. Grilla paprikorna på en grill eller i ugn på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig värme tills de får riktigt mycket färg och nästan är svarta, cirka 15 minuter.

2. Lägg paprikorna i en bunke och sätt på ett lock eller plasta in och låt stå 20 minuter. Skala, kärna ur och dela paprikorna i valfri storlek.

3. Koka upp vatten, vinäger och salt i en stor kastrull. Lägg paprikorna i den kokande lagen ihop med vitlöksklyftor och chili och dra av kastrullen från värmen. Låt stå 3 minuter.

4. Blanda olivolja, lagerblad och timjan.

5. Lyft försiktigt upp paprika, chili och vitlök ur vinägerbadet. Låt ånga av lite och blanda dem i oljan medan de är varma. (Spara gärna vinägerbadet och passa på att göra inlagd zucchini och inlagd chili.)

6. Lägg i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock och häll på olja så den täcker. Ställ burkarna mörkt och kallt, i kylen eller i ett svalt skafferi. Förvarar du dem i kylen kan det hända att oljan stelnar, det gör inget. Ta fram burkarna en stund före servering, men försök vänta minst 2–3 veckor innan du öppnar första burken så att marinaden får göra sitt jobb. Håller minst 6 månader.