Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/italiensk-kottfarssas/

Recept

Italiensk köttfärssås

Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små fina tärningar.

Fräs lök och selleri i lite olja i stekpanna och flytta sedan över grönsakshacket till en rymlig gryta.

Bryn eller fräs lite av köttfärsen i taget i stekpannan och smula sönder färsklumpen med till exempel en trägaffel. Lägg efter hand över det frästa i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll också i tomaterna med sitt spad och späd med vatten. Vänta med salt, vin, grädde och kryddor.

Koka såsen med locket lite på glänt i 1 1/2 timme. Rör om i grytan då och då. Lägg efter ungefär halva koktiden i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano eller basilika samt salt, socker och peppar. Späd efter hand med en aning mer vatten om det behövs. Smaksätt mot slutet med pressad vitlök och lite mer oregano eller basilika. Häll då också i grädden. Koka sista kvarten utan lock så att såsen kan koka ihop och bli ganska tjock i konsistensen. Smaka av den färdiga såsen - oftast behövs lite mer salt och peppar eller en extra vitlöksklyfta.