Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/janssons-frestelse-extra-allt/

RECEPT

Janssons frestelse extra allt

Jag älskar Jansson frestelse med dess mjuka smak av ansjovis och lök. Här har jag försökt förädla den ytterligare genom att använda både purjolök och rödlök. Jag vill ha min Jansson så gratängaktig som möjlig, därför använder jag mjölig potatis. Panko är ett extra bra ströbröd av japansk modell som börjat säljas i vanliga matbutiker.

Foto: Beatrice Lundborg

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skala och strimla potatisen (skölj den inte). Skölj purjolöken noga och finstrimla. Skala och skiva löken fint.

3. Varva potatis, purjolök, rödlök och ansjovisfiléer i en smörad form. Blanda grädde och ansjovisspad och svartpeppar i en skål och häll över potatisen.

4. Strö över ströbröd och grädda på i cirka 45 minuter. Höj värmen till 225 grader.

5. Klicka på lite smör. Grädda i ytterligare cirka 15 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.

6. Servera på en gång, eller – ännu hellre – låt svalna, ställ i kylen och värm försiktigt i ugnens nedre del innan den ska serveras.