Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/jordartskocksoppa-med-bakad-ost/

Recept

Jordärtskocksoppa med bakad ost

Jordärtskocksoppa med bakad ost. Foto: Peter Claesson

Mixa jordärtskocksoppan så den blir slät och servera i kopp tillsammans med ugnsbakad cheddarost.

Läs mer: Fira fars dag med brunch för hela familjen 

1. Skala jordärtskockor och lök och skär i mindre bitar.

2. Fräs dem i smör så att de mjuknar lite men utan att de får färg. Häll i vin, grädde och mjölk och sjud tills skockorna är helt mjuka. Mixa, gärna i kannmixer, och smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger.

3. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Riv osten fint och strö ut på bakplåtspapper, baka i ugn 15-20 minuter tills osten är gyllene och krispig. 

4. Vid servering: Bryt osten i bitar. Värm soppan om det behövs, och servera i kopp tillsammans med den ugnsbakade osten.

Ugnstemperaturerna är angivna för varmluft. Öka gradantalet med 20–25 grader om du använder vanlig ugn.