Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/jordartskockssoppa-med-rimmad-torsk-och-dill/

Recept

Jordärtskockssoppa med rimmad torsk och dill

DN Text

Äppel- och lökblandningen ger den milda soppan en frisk smak.

1. Dela torsken i mindre portionsbitar. Salta på båda sidor och lägg på bakplåtspapper. Låt stå 30 minuter och rimma.

2. Sätt under tiden ugnen på 100125 grader. Skaka av saltet från fisken, pensla den med olivolja och mal över peppar. Ugnsbaka 810 minuter.

3. Skala och hacka lök och vitlök och skala jordärtskockorna. Skär skockorna i bitar och fräs lök, vitlök och skockor i smör. Häll på buljong, vitt vin, mjölk och grädde och koka tills jordärtskockorna är mjuka och mosiga. Kör alltihop i mixer eller matberedare till en slät soppa och krydda med salt och peppar samt eventuellt lite citronsaft.

4. Värm soppan och skumma upp den med stavmixer (eller elvisp) precis innan den hälls upp i kanna.Värm djupa tallrikar i mikro­ugnen (utan guld- och silverkant).

5. Skär det urkärnade äpplet i tärningar och salladslöken i bitar. Fräs ärter, lök och äpple i olivolja, krydda med salt och peppar.

6. Lägg fisk i botten på tallrikarna och toppa med grönsakerna och servera sedan soppan vid bordet från en vacker kanna.