Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/jordgubbsmoussetarta/

Recept

Jordgubbsmoussetårta

Jordgubbsmoussetårta. Foto: Marie Mandelmann

Jordgubbar är nog Marie Mandelmanns mest älskade bär, och här går vi ”all in”!

Rätta artikel

1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160).

2. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanterna.

3. Mandelmarängbotten: Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelmjölet och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.

4. Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills bottnen fått lite färg. Låt svalna och ställ in i kylen.

5. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst.

6. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i en kastrull med ½ dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.

7. Ta fram den riktigt kalla mandelmarängbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ sedan formen kallt ett par timmar före servering.

8. Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten. Garnera tårtan med jordgubbar.