Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/jordgubbstarta-fran-langbro/

Recept

Jordgubbstårta från Långbro

Ingen midsommar är komplett utan jordgubbstårta. Hanna Wiik-Hansen, kallskänkschef på Långbro Värdshus, har gjort den här lyxiga varianten.
Rätta artikel

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjölsorterna och bakpulvret, vänd ner i äggsmeten och blanda väl. Tillsätt pistaschnötterna.

3. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Ta ut kakan ur formen och låt svalna.

Lime- och vaniljkräm

1. Tvätta limefrukten, riv av skalet på den fina sidan på rivjärnet ner i en kastrull. Pressa i juicen.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa i fröna, lägg i stången och blanda i resten av ingredienserna. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.

3. Kyl ner krämen direkt i kallt vattenbad och fortsätt att röra en stund. När krämen är kall, sila den genom en finmaskig sil.

Marängstänger

1. Sätt ugnen på 90 grader. Vispa äggvitan i en torr och fettfri bunke. Börja med att vispa äggvitan till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills den blivit ordentligt fast.

2. Lägg maräng­smeten i en spritspåse med en mönstrad tyll (munstycke). Spritsa ut marängen i långa stänger, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Torka i ugnen utan fläkt, ca 2–3 timmar. När de är torra och hårda, bryt dem i lagom långa bitar.

Montering

1. Dela tårtbotten i fyra skivor. Stryk hälften av lime- och vaniljkrämen på det första lagret, lägg sedan på en botten till.

2. Mosa ½ liter jordgubbar, stryk ut på nästa lager och lägg på ytterligare en botten.

3. Stryk ut resten av krämen och lägg på ”locket”. Plasta in tårtan och låt den gärna stå till sig ett par timmar i kylen.

4. Vid servering: Vispa 4 dl grädde och täck tårtan med den. Klä hela kanten med marängstängerna, dela en halv till en liter jordgubbar och garnera.