Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kallarfranska/

Recept

Källarfranska

DN Text

Sätt degen till franskorna kvällen innan de ska gräddas. De tillhör de bröd som blir ganska trista efter första dygnet så försök få i er så många som möjligt till frukosten när de ännu är varma och härligt luftiga.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och vispa tills det löst sig. Tillsätt salt och mjöl (utom 1 dl vetemjöl).

Arbeta degen smidig. Den blir ganska lös. Täck med plastfolie och ställ in kylskåp eller sval över natten.

Morgonen efter: ta ut degen, knåda den elastisk och forma ett tjugotal bullar på ett mjölat bakbord. Strö resten av vetemjölet över bullarna och lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader och grädda bröden i 12-14 minuter. Stjälp upp dem på galler utan att täcka över dem. Servera inom kort.