Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kalops/

Recept

Kalops

Foto: Lennart Weibull

Hemligheten med en bra kalops heter bra kött med rikligt med fett. Högrev är det bästa, ordentligt med lök och morot – och så kryddpeppar. Till sist, rejält med sås. Kalops serveras alltid med skrubbad kokt potatis. Mosa potatisen med gaffeln i rikligt med sås tillsammans med morötter och lite kött. Rödbetor är en klassiker och ska alltid finnas med vid servering.

1. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i smör i en stekpanna i omgångar. I med köttet i såsen, koka upp och tillsätt pepparkorn och lagerblad.
2. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Tips: Vill du inte riskera att sätta tänderna i ett helt kryddpepparkorn kan du göra en liten kryddpåse av en gammal kökshandduk eller liknande och lägga kryddpepparkorn, lagerblad och vitpepparkorn i den. Lyft sen ur påsen vid servering.