Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kalvhacke-forlorade-agg-och-rodbetor/

Recept

Kalvhacke, förlorade ägg och rödbetor

Ett gammalt svenskt – och universellt – sätt att tillreda kött är att helt enkelt sjuda det tills det blir helt trådigt. Kalvhacke eller kalvhacka är en rätt från södra och mellersta Sverige. Jag har också hämtat inspiration till tillbehören från hur man serverade lungmos, med inlagda rödbetor och ägg – i originalet stekta, här förlorade (pocherade).

1. Lägg köttet i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull och häll det över köttet och sätt omedelbart den kastrullen på högsta värme.

2. När det hela börjar sjuda, sänk till låg värme och fortsätt sjuda. Skumma bort (med en hålslev, slev eller en stor sked) det grums och fett som stiger upp till ytan. Ungefär 1 dl brukar försvinna.

3. Tillsätt salt, pepparkorn, morot, lagerblad och en kvist persilja. Sjud mycket försiktigt under lock i 1–1 ½ timme, tills köttet är mört men inte torrt. Låt köttet vila i buljongen i minst en kvart. Man kan också låta hela koket svalna och sedan ställa in det i kylen och fortsätta dagen efter (då blir köttet saftigare).

4. Lyft upp köttbitarna ur buljongen och grovhacka dem så att de blir lätt söndriga men inte helt mosiga.

5. Ta undan 6 dl buljong till soppan (se Dillklimp i kalvbuljong). Spara resten.

6. Finhacka rödöken och smörfräs den tills den blir genomskinlig. Lägg i det halvtrasiga köttet och låt fräsa några minuter. Mosa ansjovisen och vänd ner i köttet.

7. Häll på resten av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda tills buljongen kokat in i köttet. Servera köttet varmt med varma pocherade ägg, rödbetor och askbröd.