Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Kanelbullar från Lux

Ingredienser. Kanelbullar från Lux

Portioner: 30-35 stycken

1  150 g mjöl
500 g mjölk, 3-procent
200 g socker
200 g normalsaltat smör
45 g jäst
18 g kardemumma (malen)
5 g salt
1 ägg

Fyllning:
250 g mandelmassa
250 g smör (rumstempererat)
60 g malen kanel

Lux choklad & dessert
Patentgatan 7, Stockholm
Utsett till Årets konditori 2010 av branschen.
Recept: Ted Johansson
Smala deglängder gör att bullarna får ett speciellt utseende.

1. Blanda alla ingredienser (utom fyllningen) i en hushållsassistent. Mjölken ska vara kall och smöret ska vara något rumstempererat. Smula i jästen. Kör degen långsamt i maskin i cirka 15 minuter och sedan snabbare i 5–6 minuter så det blir en smidig deg. Tiden kan variera lite beroende på vilken assistent man har.

2. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 45 minuter under handduk. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den så att den blir rektangulär. Platta ut och låt ligga i kylen cirka 2 timmar (för att degen ska bli mycket lättare att kavla).

3. Blanda fyllningen med en paddel/vinge i hushållsmaskin. Tillsätt smöret lite i taget till en jämn smet.

4. När degen är kall, kavla ut en rektangulär platta cirka 4–5 millimeter tjock. Ha mjöl under så att den inte fastnar. Bred fyllningen jämnt över hela degen, cirka 2 millimeter tjockt. (Blir det fyllning över, frys in och använd nästa gång du bakar.)

5. Vik ihop degen i ett så kallat treslag, så degen består av tre lager. Kavla ut igen till en rektangulär bit något tunnare än innan. Skär med en sporre eller pizzaslicer till långa längder, cirka 1 centimeter breda. Snurra ihop bullen som ett garnnystan. En lättare variant är att rulla ihop degen på klassiskt vis som en rulltårta och skära små snäckor.

6. Lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper för att jäsa till cirka dubbel storlek och gärna med en fuktig duk vid en lite varmare plats. Detta tar cirka 1 1/2–3 timmar beroende på vilken temperatur man har hemma.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader tills bullarna får fin gyllenbrun färg. Tänk på att inte ha för många bullar på plåten. När bullarna är klara låt svalna på galler.