Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kanelbulle/

Recept

Kanelbulle

Foto: Lennart Weibull

Sveriges mest kända bulle har en egen dag den 4 oktober och är den bulle som passar allra bäst med ett glas kall mjölk.

1. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör (lättast att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda kanel och vatten och tillsätt till blandningen. Ställ åt sidan.
2. Sockerlag: Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan.
3. Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen. ”Dofta” bordet genom att kasta ut lite mjöl, och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor rektangel som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
4. Bred ut fyllningen på degen. Rulla ihop degen på längden till en lång rulle, cirka 7–8 cm tjock. Skär med en vass kniv cirka 1½ cm tjocka bitar à 80–90 g. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1–2 timmar.
6. Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.
7. Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal.
8. Äggstrykning: Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och mandel.
9. Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.
10. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler.