Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/karamelliserat-apple-med-rostad-vit-choklad/

Recept

Karamelliserat äpple med rostad vit choklad

Foto: Fredrik Funck

Att göra dulce de leche, kolasås, är enkelt och kan göras i förväg, precis som övriga moment i den här desserten. Montera i små skålar när sötsuget kommer.

Rätta artikel

1. Häll sockret i en kastrull och värm sakta tills det smälter och blir en gyllene karamell. Lägg ner äpplena i karamellen och tillaga tills de är mjuka.
2. Plocka upp äpplena och lägg dem i en bunke. Häll vatten och citronjuice i karamellen i kastrullen. Låt koka ihop. Sila citronkaramellen över äpplena och låt dra, helst över natten.
3. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i fyra timmar – se till att vattnet täcker hela tiden. Låt svalna. Öppna vid servering, i burken har du färdig kolasås.
4. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig). Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Strö ut chokladen och rosta i ugn. Rör om då och då tills den är gyllene, ca 10-15 minuter. Låt svalna.
5. Hacka eller riv ner rågbrödet till fina smulor. Blanda med smöret och rosta på samma sätt i ugnen tills det är frasigt. Låt svalna. Hacka den vita chokladen och blanda med rågbrödet till ett smul.
6. Vid servering: Fördela äpplena i botten på skålar. Klicka på kolasås och toppa med smul. Garnera gärna med någon ört.