Fyllningen till kardemummabullen skiljer sig en aning från hur vi annars gör fyllningar på bageriet. Denna görs på klassiskt ”hemmavis”, det vill säga först brer man ut smöret, strör över kardemumman, sen sockret och sist florsockret. Jag har många gånger försökt att göra en fyllning genom att blanda ihop alla ingredienser och sedan breda ut den på degen. Det blir inte lika gott, bullen blir godare om smöret och sockret får rinna ut en aning under bakningen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 08:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kardemummabulle/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Kardemummabulle
Cirka 30 bullar
1 sats vetedeg (se recept här)
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Fyllning:
500 g rumstempererat smör
25 g grovmalen kardemumma
2 dl strösocker
1½ dl florsocker
Äggstrykning:
2 ägg
1 nypa salt
1 tsk vatten
Toppning:
1 dl strösocker
3 msk grovmalen kardemumma
1. Sockerlag: Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan.
2. Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.
3. ”Dofta” bordet genom att kasta ut lite mjöl, och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor rektangel som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
4. Fyllning: Bred ut smöret på hela degen. Strö över kardemumma, socker och sist florsocker.
5. Gör ett treslag (det vill säga vik in degen två tredjedelar från höger till vänster, varpå den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vis bildar tre lager). Kavla ut degen till en cirka 70x30 cm stor rektangel.
6. Skär med hjälp av en pizzaslicer, alternativt med en kniv, cirka 1–1½ cm breda remsor. Ta en remsa i taget och tvinna. Släpp spänningen genom att lyfta degen ett par gånger. Börja snurra bullen runt vänster pek- och långfinger och snurra ett par varv. Vänd bullen 90 grader och snurra runt sista biten så att den ligger över mitten på bullen och ändbiten är mitt under. Lägg bullarna i formar på plåtar med bakplåtspapper.
7. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1–2 timmar.
8. Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur.
9. Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal.
10. Äggstrykning: Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö över socker och kardemumma.
11. Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter.
12. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlagen. Låt bullarna svalna på ett galler.
Tips! Florsockret spelar en viktig roll i fyllningen då det hjälper till att binda upp smöret, vilket resulterar i att smöret stannar i bullen och inte hamnar på plåten.