En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 08:48
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/karre-med-apelsinquinoa/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Karré med apelsinquinoa
Portioner: 2
ca 300 g fläskkarré i skivor
salt och svartpeppar
2 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
ca 1 msk vatten
Apelsinquinoa:
2 dl quinoa, gärna röd
ev 1/2 kanelstång eller en stjärnanis
1 krm salt
1 apelsin
1/2 liten rödlök
1 msk olivolja
några kvistar bladpersilja
Krydda köttet med salt och peppar, bryn det på bägge sidor i stekpanna.
Riv ingefäran eller hacka den fint, finhacka också vitlöken. Strö ingefära och vitlök över köttet i pannan och ringla över soja. Sänk värmen. Ta en liten skvätt vatten i pannan och lägg på lock. Låt köttet eftersteka i 8-10 minuter.
Skölj och koka quinoan med dubbla mängden vatten, lite salt och kanel eller stjärnanis. Koka i 12–15 minuter, quinoan är klar när frönas små groddsvansar visar sig. Sila av eventuellt kokvatten som är kvar. Ta bort de hela kryddorna.
Skär löken i tunna skivor. Skala och tärna apelsinen, den som vill skär ut skinnfria filéer. Ta vara på saften. Riv persiljan i bitar.
Blanda den kokta quinoan med lök, apelsin och persilja. Blanda i apelsinsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp apelsinquinoan på tallrikarna tillsammans med den stekta karrén och eventuellt någon matsked sojasky från pannan.