Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kebab-pa-spett-med-manga-tillbehor/

Recept

Kebab på spett med många tillbehör

Foto: Marcus Lawett

Kebab steks traditionellt på ett rotisserispett och ska grillas stående för att fettet ska rinna ner längs köttet. Man skalar sedan av köttet allteftersom det blir färdigt och låter resten steka vidare tills det får en ny stekyta. Den goda tahinisåsen – ett måste till kebab – ska bli krämig utan att vara en kräm och rinnig utan att vara för rinnig, om du förstår?

1. Blanda allt till kryddblandningen och gnugga sedan in den i kycklingen (gärna dagen innan).
2. Gör såserna. Rör ihop ingredienserna till chilisåsen. Vispa ihop tahinin med vattnet. Tillsätt citronsaft och salt och vispa igen. Mixa alla ingredienser till majonnäsen utom oljan till en slät blandning. Häll i oljan droppvis till en början under mixning och sedan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs.
3. Värm ugnen till 180 grader.
4. Skär av ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Lägg den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken. Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – det ger smak och blir en fin detalj! Ställ hela spettet långt ner i ugnen och stek i cirka 30 minuter. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
5. Skär av köttet i tunna skivor längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.
6. Servera köttet med tillbehören i olika skålar och gärna med mjukt arabiskt tunnbröd (lawash), eller vanligt pitabröd. Ät köttet, de olika såserna och grönsakerna antingen inrullade i tunnbröd eller fyllda i pitabröd.