Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-27 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/khinkali/

Recept

Khinkali

Foto: Fredrik Funck

Det här är en av de vanligaste rätterna i Georgien. Det härliga med dem är att de är buljongfyllda och fylliga i smaken. Ibland görs de stora, ibland mindre. Smaksättningen kan variera, understundom kryddas de med spiskummin eller den speciella georgiska kryddblandningen adjika. De här får smak av korianderblad och bockhornsklöver (god sådan kan man köpa torkad från Iran i butiker med orientalisk mat eller kryddbutiker).

1. Rör ihop mjöl, salt och varmt vatten i en bunke till en deg. Knåda den tills den blir smidig, cirka fem minuter.
 2. Slå in i plastfolie och låt ligga i kylen i minst en halvtimme.
3. Under tiden, blanda färserna med koriander, bockhornsklöver, chili och lök i en bunke. Blanda och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.
4. Dela degen i 25 lika delar och forma varje bit till en boll. Kavla ut dem till rundlat med en diameter på cirka 13 centimeter, på en mjölad köksbänk.
5. Lägg cirka 2 msk av fyllningen i mitten av varje rundel. Vik degkanterna i små omgångar över fyllningen så det bildas små veck. Vrid runt längst upp så att dumplingen försluts.
6. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg 6-7 dumplingar i taget och koka dem i cirka 10 minuter tills de flyter upp. Lyft upp dem och håll varma (till exempel på en form med aluminiumfolie över).
7. När alla är kokta kan man krydda dem med nymalen svartpeppar eller låta bli. Sedan serverar man dem.
8. I Georgien äter man khinkali utan bestick, man tar dem med händerna (men se upp, de kan vara heta). Man börjar med att göra ett litet hål i dumplingen med tänderna och dricker buljongen som bildats inuti. Sedan äter man upp resten. Den lilla toppen på dumplingarna brukar inte ätas upp.

Tips! Överbliven khinkali kan stekas i smör dagen efter. Det blir också mycket gott.