Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kimchi-mandu/

Recept

Kimchi mandu

Foto: Fredrik Funck

Dumplingar med kimchi är friska och härliga, en koreansk storsäljare. Det här är min familjs version. I Sydkorea tillsätter man också cirka 150 gram blancherade mungbönsgroddar, men jag tycker det är lite onödigt. I stället för mandudeg, som bara finns i butiker med koreanska råvaror, kan man använda wonton- eller gyoza-rundlar. Eller göra egna, se särskilt recept.

1. Finhacka kimchin, skär tofun i småkuber (cirka ½ cm).
2. Blanda med färs, vitlök, ingefära, salladslök, peppar och sesamolja. Blanda noga. Ställ i kylen en halvtimme.
3. Lägg ut rundlarna på arbetsbänken. Ta en matsked fyllning och lägg på en rundel. Pensla kanterna med vatten och nyp ihop varje degbit till en liten halvmåne så att de försluts. Fortsätt så tills du har cirka 30 dumplingar.
4. Stek knytena i het matolja blandad med sesamolja i en stekpanna med höga kanter eller i en wok. Stek omkring 1 minut på varje sida. Häll sedan i vattnet i stekpannan. Obs! Var mycket försiktig, oljan kan skvätta upp. Sätt på lock och låt knytena ånga klart i cirka tre minuter.
5. Servera dem på en gång med dippsåser.

Sojadipp och chilidipp
1.
Blanda ingredienserna.
 2. Servera såsen rumstempererad eller sval, men inte kall.

Mandudeg
1. Koka upp vatten. Låt det svalna några minuter. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Häll vattnet över. Rör med en träslev tills degen blir enhetlig.
2. Knåda den på mjölad bänk i några minuter för att göra degen smidig.
3. Lägg den i en plastpåse men låt den ligga i rumstemperatur tills fyllningen är färdig.
4. Gör en avlång rulle och skär 30 skivor. Kavla ut dessa till cirka 2 millimeters tjocklek. Lägg dem gärna i olika lager med plastfolie emellan under kavlingen, så torkar de inte.

Tips!
Den som har en pastamaskin kan använda den och stansa ut rundlar med ett uttagsjärn eller ett stort glas.