Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/klassisk-lammstek-med-varlig-potatisgratang/

Recept

Klassisk lammstek med vårlig potatisgratäng

Foto: Anette Nantell

Smak från Frankrike. Lammstek med klassisk smak av citron och rosmarin (vitlöken sparar jag till gratängen). Den lagas långsamt i låg värme och blir extra saftig. Om man vill kan man servera milda lammkorvar tillsammans med steken.

1. Sätt ugnen på 100 grader (75 grader om du använder varmluft). Skär snitt i lammets fett och senor på ovansidan. Pressa citron över steken. Salta steken runt om. Strö på rosmarin.
2. Sätt in steken i en långpanna i ugnen. Stick in en stektermometer i den.
3. Ugnstek lammet i cirka 4-6 timmar tills steken når 60 grader. Sätt in gratängen (se separat recept) efter cirka två timmar. Om gratängen blir mjuk och färdig innan steken nått 60 grader, ta ut den en stund och håll varm under aluminiumfolie.
4. När steken nått 60 grader, höj temperaturen i ugnen till 225 grader. Låt stek och gratäng gå i cirka 15 minuter tills båda fått fin färg.
5. Ta ut gratängen och steken. Låt köttet vila i tio minuter. Håll gratängen varm.
6. Ta till vara på köttskyn i långpanna och ös ner det i såsen (se annat recept).
7. Servera med bönor och sås. Tranchera köttet vid bordet.

Vårlig potatisgratäng
En lite ovanlig gratäng. Mer krämig och smakrik än andra genom lång tillagning och tillsats av fina ostar.
1. Gratängen ska lagas med lammet (se tidigare recept), alltså på 100 grader.
2. Skala potatisen och riv den på järnets grövsta sida. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv båda ostarna.
3. Smörj en stor ugnsfast form. Blanda potatis, vitlök, riven ost, salt, svartpeppar och grädde i en bunke. Smaka på spadet och justera sältan. Häll i smeten i formen och platta till den.
4. Ställ in i ugnen med lammsteken. Grädda i ugnen i cirka 1 ½ timme.
5. Låt gratängen få färg när temperaturen höjs till 225 grader.
6. Servera på en gång tillsammans med lammstek, svarta oliver, bönor och sås.