Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/klassisk-napoleonbakelse/

Recept

Klassisk Napoleonbakelse

Foto: Nicklas Thegerström

Den svenska Napoleonbakelsen består av smördeg, vispad grädde, vaniljkräm, och sylt och högst upp ytterligare ett lager smördeg. Namnet kommer troligen från det franska ­ordet för napolitansk, napolitain, och tycks inte ha någon koppling till den franske ­kejsaren Napoleon. Napoleonbakelser finns i många länder, men ser mycket olika ut.

1. Smördeg: Att kavla en riktig smördeg är en rolig utmaning som egentligen inte är så ­trixig. Blanda alla ingredienser utom 190 gram smör för hand eller snabbt i maskin. Degen skall inte blandas länge utan bara gå ihop.

2. Kavla degen i en rektangel, ungefär 20 x 15 centimeter. Forma det åter­stående smöret till en bit som är hälften så stor som degen men med samma proportioner och lägg den på degen. Vik sedan in smöret i degen som en bok. Nyp i kanterna så smöret inte kan åka ut.

3. Kavla ut degen igen till en rektangel och vik den i tre vik, det vill säga tag ena kanten och vik in till 2/3 av degen. Tag sedan den andra kanten och vik över den andra halvan. Degen är nu i tre lager.

4. Kyl degen i cirka 15 minuter. Kavla ut på nytt och gör ett liknande vik. Kyl igen och upprepa en gång till. Låt degen därefter kylas i 30 minuter. Smördegen är nu färdig och redo att kavlas ut tunt. Kavla den cirka 2–3 milli­meter tjock.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg degen på en plåt och nagga den ordentligt. Baka i ugn, cirka 10–15 minuter.

6. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm mjölk, socker och vaniljfrön i en kastrull. Vispa ihop maizena och äggula, tillsätt i mjölkblandningen och låt sjuda ­ordentligt. Tag av kastrullen från plattan precis innan det börjar koka. Tillsätt smör och kyl ned snabbt.

7. Montering: Dela smördegen i tre lika stora bitar. Vänd en del upp och ned och bred hallon­sylt på. Blanda samman florsocker och ­vatten till en glasyr och stryk över hallon­sylten.

8. Tag nästa botten och stryk äppelmos på den. Lägg den tredje smördegsbottnen ovanpå.

9. Blanda samman vaniljkrämen och den lättvispade grädden. Stryk på ett rejält lager ovanpå botten och lägg sedan botten med hallonsylten ovanpå (med glasyren uppåt).