Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/klassiskt-appelmos/

Recept

Klassiskt äppelmos

Om man vill att äppelmoset ska hålla länge kan man frysa in det i mindre förpackningar. Foto: Pi Frisk

Hur mycket socker det ska vara i moset beror på vilken äppelsort du använder, hur sött du vill att moset ska smaka och hur du ska förvara det. Ju mer socker, desto längre hållbarhet. Ett alternativ är att tillsätta lite natriumbensoat, så håller det längre. Eller att frysa in moset i mindre förpackningar. Äppelmos kan varieras på många sätt, man kan till exempel ha i päron, citronsaft, en kanelstång, kardemumma – eller kanske några kvistar rosmarin?

1. Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med socker, vatten och eventuell smaksättning.

2. Sjud under lock och rör om ofta så att det inte bränner i botten. Koka 10-15 minuter, tills äpplena kokat sönder helt. Ta av moset något tidigare om du inte vill ha det helt slätt, utan gillar att det är lite äppelbitar med.

3. Häll upp moset i rena burkar och sätt genast på locket. Låt svalna i rumstemperatur och förvara i kyl eller frys.

Tips! Om man vill att moset ska behålla sin ljusa färg kan man tillsätta lite askorbinsyra. Rör ut lite av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan ner det i äppelmoset i kastrullen.