Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/knasperflask-med-mandelpotatismos/

Recept

Knasperfläsk med mandelpotatismos

Foto: Fredrik Funck

Äger ni en värmepistol? I så fall kan den användas för att få ugnsbakat fläsk riktigt knaprigt. Ni som inte har det kan använda hårtorken i förväg och köra köttet på hög värme i ugnen. Fläsket kan också serveras med smörstekt surkål eller tunnskäras kallt och ingå i en sallad. Mandelpotatismos är ett extra delikat mos med hälften mandelpotatis. Rör inte för mycket, då kan det bli klistrigt.

1. Skär ett tätt rutmönster i svålen. Snittet ska gå igenom hela svålen och lite ner i fettet men inte längre.
Värmepistolsmetoden:
2. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg köttet i formen, ställ in i ugnen och låt stå i 2 timmar tills köttet är riktigt mört och nästan söndrigt. Tiden beror på köttets tjocklek.
3. Ta ut och kör med värmepistolen över ytan tills den får fin färg.
4. Skär upp och servera med mandelpotatismos och äppelmos.
Hårtorksmetoden:
2. Sätt ugnen på 250 grader. Torka fläsket noga med hårtorken, så att ytan är riktig torr. Det tar cirka 5 minuter.
3. Sätt in fläsket i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter tills ytan är gyllene och känns krispig.
4. Sänk värmen till 150 grader och låt stå i 50 minuter upp till en timme tills köttet känns mjukt (men ytan är fortfarande knaprig). 5. Skär upp och servera med mandelpotatismos och äppelmos. 
Tips: ni som vill att svålen ska bli både knaprig men ändå mycket mjuk kan börja med förkoka fläsket med svålsidan ned i en vid kastrull med ett par centimeter vatten i 20 minuter, för att sedan fortsätta tillagningen.

Mandelpotatismos:
1. Skala all potatis. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Värm mjölken i en kastrull.
2. Mosa potatisen med en stöt eller i en potatispress. Tillsätt den varma mjölken, lite i taget. Tillsätt smöret. Smaka av med salt och muskot.