Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/knuckle-sandwich/

Recept

Knuckle sandwich

Foto: Anette Nantell

En ”knogmacka” i USA kan betyda en smäll på käften – eller en god smörgås, ibland med hummer eller sylt. Men mer träffande använder man ”beef knuckle” – alltså fransyska. Jag lagar en orökt version av amerikansk pastrami, som blir ett underbart pålägg (man kan förstås använda en god färdiglagad rostbiff också, även om det inte riktigt blir samma sak). Så vill ni fixa en riktigt hantverksmässig macka ska ni laga köttet, den karamelliserade löken och pepparrotskrämen. Det blir en smörgås att vara stolt över. Givetvis bör man ha ett riktigt välbakat bröd till detta.

Rätta artikel

1. Bre mackorna med smör.
2. Lägg på köttskivor, pepparrotskräm, lök och ost i den ordning du själv gillar. 
3. Lägg på ytterligare brödskivor (om det ska bli sandwichar). Servera eller paketera till utflykt.

Långbakad oxbringa:
1. Putsa köttet från senor på ytan om det behövs.
2. Blanda alla ingredienserna till lagen i en stor kastrull och låt koka upp. Rör om tills salt och socker löst sig och ta av från värmen. Låt svalna ute och sedan kallna helt i kyl.
3. Häll den helt kalla lagen i en stor bunke och lägg ner köttet.
4. Ställ in kylen med lock eller plastfolie över. Låt stå i 5 dagar.
5. På femte dagen, blanda kryddblandningen. Ta upp köttet från lagen (som nu kan hällas bort). Torka köttet noga med hushållspapper. Klappa köttet runtom med all kryddblandning.
6. Värm ugnen till 150 grader. Ställ in en metallbunke med vatten på ugnsbotten. Lägg köttet i en långpanna och ställ in i ugnen. Stick in en termometer och ställ in den på 90 grader som måltemperatur. 
7. Låt köttet bakas till 90 grader i innertemperatur. Det borde ta 3,5-4 timmar, beroende på köttets exakta form och ugnens egenskaper.
8. Låt köttet vila minst en halvtimme innan det skivas upp. Det kan också svalna och kallna och förvaras i kylen i dagar.

Pepparrotskräm:
1. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå en halvtimme i kylen.
2. Smaka av. Servera sval.

Karamelliserad lök:
1. Skala schalottenlökarna och skär dem i fyra bitar på längden.
2. Smält smöret i en kastrull och bryn löken. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud tills allt kokat in i löken. Smaka av. Låt svalna.