Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kokt-lamm-i-dillsas-1/

Recept

Kokt lamm i dillsås

Först dillkött. För att återigen citera Tore Wretman, ärkebiskop i Svenska Köket: ”Kokt lamm i dillsås”, säger han, ”... hör till de stora njutningarna, som inte står någon rätt ur ’la haute cuisine’ efter.” Vem vågar ändra en stavelse i Wretmans recept? Här kommer det, rakt ur ”Svensk Husmanskost” (Forum 1967):

1. Dela köttet i lagom stora serveringsbitar. Blanchera genom att koka upp i saltat vatten och omedelbart spola under kallvattenkranen.

2. Lägg köttet i en gryta och häll på så mycket vatten att det knappt täcker. Låt vattnet koka upp. Skumma väl och tillsätt saltet, vitpepparkornen, purjon, moroten och dillen. Koka på svag värme, tills köttet är mört (1-1½ timme).

3. Plocka över bitarna i en serveringsgryta och håll varmt medan såsen tillagas. Häll sedan såsen över köttet, blanda och servera med kokt potatis.

4. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet, rör ihop och späd med buljongen och låt koka i 5 minuter.

5. Koka snabbt upp lite utspädd ättika och strösocker. Smaksätt såsen med denna lag så att den får den rätta sötsura smaken. Blanda i rikligt med grovt hackad dill och vispa i en i grädde utrörd äggula (ej nödvändigt).