Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kolapaj-med-roda-bar/

Recept

Kolapaj med röda bär

Ett gammalt favoritrecept från november 1995. Pajen består av ett knaprigt skal, bakat med bland annat havregryn. Det fylls med en kolakräm som i sin tur täcks med färska eller
frysta osockrade bär.

Lösfrysta lingon passar utmärkt, det gör även röda vinbär och hallon, men de bör alltså vara osockrade.

Smält matfettet och blanda det med socker och havre-gryn, rör ner mjölet.
Tryck ut degen, med hjälp av ett ark plastfolie, i en lätt smord form som är 24-28 cm i diameter. Välj helst en form med löstagbar kant.

Sätt ugnen på 200 grader. Låt formen stå i kylen medan ugnen värms.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka i 10-15 minuter.
Droppa lite av smeten i kallt vatten. Den skall inte flyta ut, men skall fortfarande vara mycket mjuk. Rör ner vaniljsocker och matfett, låt krämen svalna.

Bred ut den nästan kalla krämen i det avsvalnade paj-skalet. Låt det sedan kallna helt, innan ni lägger på bären.

Pajskalet fyllt med kola-kräm kan förvaras svalt i ett par dagar. Men bären bör inte läggas dit förrän strax före serveringen.