Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kolhydratbollar/

Recept

Kolhydratbollar

Kolhydratbollar. Foto: Beatrice Lundborg

De här bollarna görs av de kokta kolhydrater som ofta finns i kylskåpet, som rester av ris eller bulgur. Om de mot förmodan skulle bli lite lösa när de steks, tryck till dem med stekspaden till puckar i stället! Frys in dem och ta fram ett gäng i taget att steka.

Läs mer: Så blir du svinnsmart – laga mat på rester 

1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i valfritt matfett. 

2. Hacka grönsakerna riktigt fint. Blanda kolhydraterna med fräst lök, hackade grönsaker, ägg, ost, potatismjöl, salt och peppar.

3. Arbeta samman mycket väl tills smeten känns kladdig (det går lättast med händerna). Rulla små bollar. Rulla dem i valfritt strö eller frö. Stek dem runt om i matfett i 2-3 minuter på medelvärme i en panna. 

Serveringsförslag 1: Servera med rotfruktsstomp, lingon, inlagd gurka och lite brynt smör.

Serveringsförslag 2: Servera i tomatsås med kokt broccoli eller en blandad sallad bredvid.

Serveringförslag 3: Servera i en asiatisk, het buljong med finstrimlade grönsaker och tofu i.