Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/konfiterad-fankal-med-timjan-vitlok-citron-och-lagerblad/

Recept

Konfiterad fänkål med timjan, vitlök, citron och lagerblad

Foto: Charlie Drevstam

Den här typen av tillagning påminner om konfitering. Fänkålen ugnsbakas i mycket olja tills den är helt mörbräserad. För tillagning på temperaturer över 100 grader kan du behöva späda med vatten så att oljan inte blir för varm. Den passar till kokt vit fisk och vitvinssås. Fungerar även bra till bouillabaisessås och skaldjur.

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela fänkålen i klyftor och lägg dem i en ugnssäker form.

3. Krossa vitlöken lätt och hacka den sedan grovt. Fördela vitlök, timjan, citronskal och lagerblad över fänkålen. Krydda med salt och häll över oljan. Fyll på med vatten tills det precis täcker fänkålen.

4. Baka mitt i ugnen 1 timme, tills fänkålen är helt genombakad. Tillsätt eventuellt mer vatten under tillagningen så att oljan inte blir för varm.