Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kottsoppa-med-klimp/

Recept

Köttsoppa med klimp

Foto: Lennart Weibull

Japan har sin ramen, Frankrike sin bouillabaisse, Ryssland sin borsjtj och vi har köttsoppa med klimp. Tricket är att först koka både grönsaker och kött hela innan allt tas upp för att skäras i bitar. Fettet från oxbringan som får smälta ut i buljongkoket är viktigt, så skumma inte bort för mycket. Och gör inte avkall på klimpen! Den fyller sin funktion – men akta dig för klimp-koma.

1. Klimp: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt mjölken och låt koka upp innan äggulorna rörs ner. Avsluta med ost och salt. Häll upp i en form och plasta. Ställ in i kylen och låt kallna, helst över natten.
2. Köttsoppa: Lägg köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker väl och salta försiktigt (smaka sen av buljongen med salt före servering). Koka upp och skumma bort den första smutsen. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och koka cirka 1 timme innan grönsakerna (förutom purjolöken) läggs i. Låt koka ytterligare 1 timme och tillsätt purjolöken de sista 15 minuterna. Sammanlagd koktid cirka 2 timmar.
3. Ta upp kött och grönsaker och låt kallna något innan du skär fina bitar lagom stora att äta med sked. Lägg kött och grönsaker i den soppskål eller kastrull som soppan ska serveras ur. Koka upp buljongen, smaka eventuellt av med salt och häll den över kött och grönsaker. Strö över persiljan, rör om och servera med klimp. Ta ur klimpen ur formen och dela den i bitar på ett fat. Stänk lite buljong och persilja från soppan över klimpen.