Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kottsoppa-pa-renskav/

Recept

Köttsoppa på renskav

Börja med grönsakerna. Skala morötter, kålrot och palsternacka. Skär moroten och palsternackan i slantar, kålroten i små kuber, ju mindre bitar, desto snabbare kokar soppan.
Snitta purjolöken längs med och skölj mellan bladen. Skär i strimlor.

Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Lägg i renskavsblocket. Vänd blocket då och då samtidigt som du petar av tinade köttbitar. Låt renskaven få lite färg.

Lägg i morötter, palsternacka och kålrot. Häll på 8–9 dl vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka under lock i 7–8 minuter. Lägg i purjolöken och koka tills rotfrukterna är mjuka.

Häll i gröna ärter och smaka av med salt, peppar och en aning pressad citron. Strö hackad persilja över.

Gott till är knäckebröd, lätt smö­rat och doppat i hackad persilja eller dubbla ostmackor gräddade i våffel- eller smörgåsjärn.